niedziela, 26 stycznia 2014

Czy ta ryba jest świeża? Test 8 punktów

Kocham kuchnię śródziemnomorską, ale jeśli chodzi o jedzenie ryb, czy owoców morza wyznaję prostą zasadę - jem lokalnie. Owoce morza jem tam, gdzie są poławiane, a to oznacza, że nie jem ich w Polsce. Całe szczęście z rybami jest dużo łatwiej, bo mamy ich mnóstwo w naszych jeziorach, a i Bałtyk wciąż ma zasoby na dość zadowalającym poziomie konsumenckim. Najsmaczniejszą rybą słodkowodną jest dla mnie bezapelacyjnie sandacz (Stizostedion lucioperca). Jedliście? Pychota!

Ale dosyć o moich preferencjach. Zajmijmy się praktycznymi wskazówkami, jak ocenić, czy ryba, którą chcemy kupić jest na pewno tak świeża, jak twierdzi sprzedawca. 


Co musicie wiedzieć?

Mięso ryb jest mniej trwałe niż mięso zwierząt rzeźnych

Słyszeliście o tym niejednokrotnie, ale wiecie dlaczego? Oto przyczyny:

  • zawiera większą ilość wody,
  • ryby po złowieniu wydzielają śluz, będący dobrą pożywką dla drobnoustrojów,
  • po połowie w mięsie uaktywniają się enzymy,
  • bakterie gnilne łatwo wnikają do tkanki mięsnej,
  • u ryb niepatroszonych następuje szybki rozkład substancji pokarmowych,
  • drobnoustroje wnikają przez skrzela.

Jak zatem poznać, że ryba jest świeża? 
  1. Ma świeży, morski zapach. Jeśli mocno pachnie „rybą”, oznacza to, że jest nieświeża.
  2. Skóra jest gładka i wilgotna. Świeża ryba nigdy nie jest lepka.
  3. Łuski ściśle przylegają do skóry.
  4. Ogon i płetwy powinny być wilgotne i giętkie, a nie chropowate lub suche.
  5. Mięso jest sprężyste i zwarte, po naciśnięciu palcem nie pozostaje wgłębienie ani ślad.
  6. Oczy są szkliste, jasne i wypukłe, wypełniają cały oczodół. Jeśli są zapadnięte - ryba jest nieświeża.
  7. Skrzela są ciemnoróżowe i znajdują się blisko ciała, nie mogą być brązowe, szare lub blade.
  8. Brzuch nie jest wzdęty.

Wszystkie te cechy występują u ryb do 7 dni po połowie.

Świeżość ryby można także ocenić w inny sposób. Włożona do wody ryba powinna opaść na dno. Jeśli utrzymuje się na powierzchni, oznacza to, że nie jest zbyt świeża. 

Pozdrawiam,
Magda

Źródło: pomorskie.eu

3 komentarze:

  1. Pani Magdo,
    czy świeżość ryby, lecz patroszonej również można sprawdzić poprzez zanurzenie jej w wodzie?
    świeża patroszona nie wypłynie na powierzchnię?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryby, które kupujemy w sklepach są już wypatroszone i to właśnie co do takich ryb możemy mieć wątpliwości, czy są na pewno świeże. Faktycznie, możemy włożyć ją do miski z wodą. Nieświeża ryba będzie pływać po powierzchni wody, świeża popłynie na dno.

      Ryby niepatroszone w zasadzie kupimy tylko bezpośrednio z kutra po porannym połowie, albo ze stacji hodowli ryb lub oczywiście prosto z wędki i tu chyba nie ma wątpliwości co do ich świeżości:).

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Uwielbiam ryby, dlatego taka wiedza na pewno bardzo mi się przyda. Świeże smakują najlepiej.
    ---------------------------------
    https://nos-to.pl/kategoria-produktu/plecaki/

    OdpowiedzUsuń