Kupiliśmy rybę i z dumą niesiemy ją do domu. Zdecydowanie najlepiej zjeść ją jeszcze w tym samym dniu, ale nie zawsze jest to możliwe. Mięso ryb zawiera dużą ilość wody, dlatego szybko się psuje. Jak zatem najlepiej je przechowywać w domowych warunkach? Aha - zakładam, że ryba jest już sprawiona:).
Jednym ze sposobów jest umieszczenie ryby w folii i obłożenie lodem, który należy co jakiś czas wymieniać. W takim stanie nasza ryba przetrwa kilka dni.
Jeśli mamy zamiar rybę zamrozić, wówczas należy ją najpierw umyć i osuszyć, a następnie umieścić w pojemniku lub woreczku. Taka ryba może być przechowywana w zamrażarce kilka miesięcy. Zapiszcie markerem na woreczku datę, nie będziecie mieć wątpliwości od kiedy ryba jest w zamrażalniku. Możecie także przykleić karteczkę z datą. Chuda ryba może przeleżeć nawet 8 miesięcy. Przy okazji, jeśli ryba leżała najpierw kilka dni w lodówce, a potem wpadliście na pomysł, aby ją zamrozić, to nie jest sposób na "ratowanie" ryby:). Zamrażać rybę trzeba od razu.
Gdy kupiliśmy rybę wędzoną to tu istotny jest jej ... intensywny zapach:). Ryby wędzone mają znacznie dłuższą trwałość, lecz należy pamiętać, aby nie umieszczać ich w pobliżu innych potraw, ponieważ przenikną jej zapachem. Najlepiej przed tym ochroni folia spożywcza, którą dokładnie owijamy rybę.
Pozdrawiam,
Magda
Źródło A co byście zrobili z taką rybcią?
Jednym ze sposobów jest umieszczenie ryby w folii i obłożenie lodem, który należy co jakiś czas wymieniać. W takim stanie nasza ryba przetrwa kilka dni.
Jeśli mamy zamiar rybę zamrozić, wówczas należy ją najpierw umyć i osuszyć, a następnie umieścić w pojemniku lub woreczku. Taka ryba może być przechowywana w zamrażarce kilka miesięcy. Zapiszcie markerem na woreczku datę, nie będziecie mieć wątpliwości od kiedy ryba jest w zamrażalniku. Możecie także przykleić karteczkę z datą. Chuda ryba może przeleżeć nawet 8 miesięcy. Przy okazji, jeśli ryba leżała najpierw kilka dni w lodówce, a potem wpadliście na pomysł, aby ją zamrozić, to nie jest sposób na "ratowanie" ryby:). Zamrażać rybę trzeba od razu.
Gdy kupiliśmy rybę wędzoną to tu istotny jest jej ... intensywny zapach:). Ryby wędzone mają znacznie dłuższą trwałość, lecz należy pamiętać, aby nie umieszczać ich w pobliżu innych potraw, ponieważ przenikną jej zapachem. Najlepiej przed tym ochroni folia spożywcza, którą dokładnie owijamy rybę.
Pozdrawiam,
Magda
kursuję sobie od bloga do bloga, mniej więcej od godziny... i jedyny sensowny wpis, na jaki się przez ten czas natknęłam, to właśnie Twój:- )
OdpowiedzUsuńRyby nie należą do najtańszych, dlatego jeśli w krótkim czasie nie możemy ich przygotować, to bardzo dobrze skorzystać ze znanych i sprawdzonych sposobów na ich przechowywanie.
OdpowiedzUsuń